Web del MiraMon

Presentació del MiraMon


El projecte MiraMon desenvolupa un potent Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) i programa de Teledetecció en entorn multiplataforma en el cas del Navegador de Mapes del MiraMon, i en entorn Microsoft Windows en el cas del Lector Universal de Mapes del MiraMon i del MiraMon Professional. Per la seva banda, el Servidor de Mapes del MiraMon dóna també servei multiplataforma des de servidors Windows. La voluntat del MiraMon és ser un instrument útil, rigorós, ràpid i assequible de visualització, consulta, edició i anàlisi d'informació geogràfica, fet sense afany de lucre per a ser utilitzat en entorns científics, docents i de planificació i gestió del medi. A més de com una eina d'anàlisi, el MiraMon també s'utilitza com un visualitzador de dades espacials. A Per què el MiraMon? trobareu el per què de l'existència del programa.

El següent esquema presenta les principals possibilitats d'accés a informació geogràfica des de les diferents aplicacions del MiraMon.

  • El MiraMon Professional: fa referència al MiraMon complet (amb llicència) amb totes les funcionalitats d'anàlisi espacial, estructuració topològica, correcció i classificació d'imatges de teledetecció, connexió a grans bases de dades com ORACLE, etc.
  • El Lector Universal de Mapes del MiraMon i el Navegador de Mapes del MiraMon per a Internet: són eines gratuïtes que ofereixen funcionalitats més bàsiques i que estan destinades al públic que no pretén fer un ús professional de la informació (visualització de qualsevol format SIG, consultes per localització i atributs, impressió).
  • El Servidor de Mapes del MiraMon: serveix de manera eficient els serveis WMS, WMTS, WCS, WFS, que segueixen l'estandardització que marca l'Open Geospatial Consortium (OGC) i altres funcionalitats pròpies especialment útils (descàrrega de fitxers en base a l'àmbit de visualització, visualització de consola de processos, animació cinematogràfica de sèries temporals, etc).
  • Com es pot veure, el MiraMon Professional permet accedir a bases pròpies en servidors de xarxa local (LAN) corporatius (incloent accés a bases de dades MDB, Oracle i Oracle-SDO, MS-SQL Server, ArcSDE, etc), importar i exportar d'altres formats, comunicar-se amb receptors GNSS (GPS i similars) en temps real o en postprocés, accedir de forma transparent a bases MMZ/MMZX publicades per altres entitats, o navegar sobre bases ofertes des de servidors de qualsevol fabricant que segueixi l'estandardització de l'OGC. En aquest darrer cas, els Servidors MiraMon ofereixen avantatges com ara una molt superior velocitat d'accés, descàrrega de dades i metadades reals (no només captures per a visualització), etc.

    L'aplicació i el mecanisme d'instal·lació són totalment compatibles amb totes les versions del Windows de 32 bits, des del Windows 98 (el suport a Windows 95 ha estat retirat tot i que la immensa majoria de funcionalitats són encara operatives) al Windows Vista; en el cas del Windows 7, 8, 10 i servidors, el programa funciona correctament en les versions de 32 i de 64 bits.

    La filosofia del MiraMon no és vestir un programa comercial amb moltíssimes facilitats de tota mena, sinó proporcionar eines que facin totes les operacions essencials. La programació és una feina molt entretinguda i, si no es fa amb finalitat lucrativa, cal reduir-la a allò realment important.

    El MiraMon Professional no necessita hardware o software d'altes prestacions i preu. Qualsevol PC amb sistema operatiu Microsoft Windows de 32 bits o superior pot executar el MiraMon. Si heu d'accedir a certes bases de dades, com MDB, caldrà també tenir instal·lades les llibreries d'accés a través d'ODBC de 32 o 64 bits. Si teniu instal·lat l'Office, normalment ja ho estaran.

    A part d'això, els requeriments mínims serien 32 MB de RAM i 1 GB d'espai de disc per al programa. En segon lloc, és molt recomanable tenir configurada la targeta gràfica per a un mínim de 32000 colors.

    El MiraMon Professional s'obre molt més ràpidament que altres programaris de SIG i Teledetecció i només utilitza 18 Mbyte de RAM. Per contra, altres programes de SIG i teledetecció necessiten uns 400 Mbytes de RAM quan encara no han ni carregat cap capa, malgastant molta memòria i alentint l'ordinador.

    A partir d'aquí la configuració aconsellable canvia segons els requeriments de cadascú. Com a norma general per a un correcte desenvolupament del treball cal:

    • El doble de RAM que el fitxer més gran amb què treballeu.
    • Espai de disc: tant com podeu, però com a mínim 2 GB, si emmagatzemeu dades més 2 GB en la unitat temporal (típicament C:).
    • Processador: el MiraMon és un programa molt àgil i ràpid. La nostra experiència és que val més invertir en RAM que en processador.

    Alguns aspectes destacables del MiraMon són:

    • Possibilitat de documentació de les Metadades mitjançant el Gestor Universal de Metadades Geoespacials (GeM+). El MiraMon permet documentar les metadades, és a dir, la informació sobre la informació, mitjançant el Gestor Universal de Metadades Geoespacials, dissenyat seguint les normes ISO i aprofitant el preestàndard europeu del Comité Européen de Normalisations (CEN), l'estàndard nord-americà del Federal Geographic Data Committee (FGDC) i enriquit amb aportacions d'iniciativa pròpia.
    • 13 tipus de dades ràster suportades, cosa que permet emmagatzemar pràcticament qualsevol dada d'interès cartogràfic amb una mida de fitxer adequat. Aquests tipus de dades són:

    a/ Bit, byte, (short) integer, insigned (short) integer, real, long (integer), totes en format normal o comprimit (llevat de bit). Per a càlculs concrets i sempre en càlculs interns s'utilitza un tipus double. Aquests tipus de dades admeten tant la visualització directa com les operacions de tot el paquet de programes de teledetecció, sistemes d'informació geogràfica i cartografia que acompanyen el MiraMon.

    A banda dels formats que poden ser oberts amb el MiraMon de forma directa (IMG), també és possible llegir fitxers ràster d'altres formats, com JPEG, JPEG2000, MrSID, etc, amb pràcticament les mateixes funcionalitats que en els formats propis del MiraMon així com també d'altres formats com Windows BMP, RLE o DIB, encara que en aquests darrers casos només es tracta d'una simple visualització i no disposarem de cap de les funcions de suport (MSA) si no són importats a format MiraMon (per exemple, retall geogràfic, etc). Hi ha mòduls del MiraMon destinats a operacions analítiques que no suporten els formats essencialment destinats a simple visualització, com ara JPEG, JPEG2000 o MrSID (importeu a IMG si calgués); tanmateix, tots aquests formats sí que són admesos en la resta de mòduls com ara correcció geomètrica, retall geogràfic, etc. A Descripció dels formats ràster en el MiraMon es donen detalls sobre aquests formats.

    b/ Color de 24 bits: Es pot seleccionar qualsevol triplet RGB d'imatges (byte, integer, real, etc) per tal d'obtenir una visualització en color natural (o color real) o en color fals. En sistemes de recursos modestos (256 colors) es pot forçar la reducció automàtica 24 bits -> 8 bits durant la lectura dels fitxers i emmagatzemar el fitxer de 8 bits per a futures visualitzacions.

    • Suport a ràsters amb compressió no conservativa, com JPEG i amb compressió conservativa o no conservativa, com JPEG2000 i MrSID.
    • Suport a ràsters amb aproximadament 2100 milions de columnes o files.
    • Possibilitat d'accedir a qualsevol base de dades via ODBC i geodatabases d'ESRI (ArcSDE). A partir de la versió 4.0 del MiraMon, es pot accedir a qualsevol base de dades (ACCESS, ORACLE, SQL Server, DB2, EXCEL, etc) i no exclusivament a les de format DBF.
    • A partir de la versió 7.x és possible treballar amb DBF esteses, que permeten un nombre pràcticament il·limitat de camps, camp de text de qualsevol longitud, etc.
    • Possibilitat de treball amb vectors estructurats topològicament o sense estructurar. Se suporten vectors de tipus punt, línia, arc/node i polígon. Les capes d'arcs admeten el ciclat de múltiples capes de polígons (una sola base d'arcs serveix de base a municipis, comarques, etc, utilitzant els mateixos elements gràfics).
    • Els vectors estructurats topològicament ofereixen avantatges de rapidesa de lectura, d'accés a bases de dades alfanumèriques (DBF, ACCESS, ORACLE, etc) i d'accés "intel·ligent" a la informació gràfica: les relacions topològiques permeten realitzar anàlisis més complexes i, sobretot, mantenen relacions espacials entre objectes (lligam de conjunts d'illes, coneixement de múltiples buits a l'interior de polígons, etc).
    • Els vectors no estructurats presenten com a únics avantatges la senzillesa de creació i edició i la facilitat d'exportació/importació. S'admeten atributs de tipus cadena (string); en els vectors estructurats aquesta és una característica natural ja que sempre podem associar l'identificador de cada objecte vectorial a un camp d'una base de dades, el qual pot ser de tipus cadena, enter, etc. A més, és possible treballar amb formats populars com SHP, KML, GPX, etc. A Descripció dels formats vectorials en el MiraMon es donen detalls sobre aquests formats.
    • Possibilitat de treball amb vectors 3D. A partir de la versió 4.0 del MiraMon, qualsevol entitat vectorial pot tenir alçada a cada vèrtex. En versions anteriors, la coordenada Z era un atribut a la base de dades, cosa que resultava satisfactòria per a una corba de nivell però no era adequada, per exemple, per a una carretera o un riu, que van canviant de cota. Naturalment, els formats que suporten Z no obliguen a que hi hagi Z, amb la qual cosa els fitxers 2D continuen tenint la mateixa grandària. En aquest sentit, el MiraMon proporciona eines per a la generació de Models Digitals d'Elevacions del Terreny, eines per a la transferència de la Z des de Models Digitals d'Elevacions als formats vectorials, enriquint-los, etc.
    • Possibilitat de treball amb Mapes MiraMon, composicions de fitxers ràster i vectorials basades en els fitxers de base (tan sols conté les referències als fitxers utilitzats en el mapa). Com que ocupen poc espai de disc i poden ser fàcilment definits i editats, són ideals per emmagatzemar composicions finals formades per diversos fitxers de tipus ràster, vector i/o geoserveis sota certes condicions de visualització, abast, etc. També són útils per a emmagatzemar vistes parcials durant el desenvolupament dels vostres projectes o per trobar, a l'endemà, el mateix escenari que deixeu avui. Per exemple, durant un procés de fotointerpretació que requereixi diversos dies, simplement deseu cada dia un Mapa MiraMon, abans de tancar el programa; demà reobriu el mapa i continueu treballant. Els MMM poden ser convertits a MMZ i MMZX per a preservació, distribució a la xarxa, compartir, còpia de seguretat, etc. A Descripció dels formats Mapa (MMM, MMZ i MMZX) i plantilles del MiraMon es donen detalls sobre aquest format.
    • Possibilitat de crear una Col·lecció de mapes preferits, conjunt de mapes (fitxers MMM o MMZX/MMZ) que usem habitualment i als quals facilitem l'accés de manera òptima gràcies a mostrar-los en la pàgina de presentació del programa. Com que un fitxer MMM o MMZX/MMZ pot contenir qualsevol tipus de conjunt d'informació geogràfica obrible amb el MiraMon (ràsters i vectors de múltiples formats, mapes WMS ubicats a Internet, ), els mapes continguts en una col·lecció de mapes preferits poden ser de qualsevol natura que ens convingui.
    • Digitalització i edició (esborrat, connexió, ) vectorial sobre la pantalla, tant al damunt de ràsters (en color fals, ortofotos, ) com d'altres vectors, com sobre els dos tipus de capes. Durant la digitalització de cada objecte és possible efectuar desplaçaments o canviar el nivell de zoom i copiar objectes i atributs d'altres capes.
    • Possibilitat de crear anotacions de tipus punt, línia o polígon per a la introducció ràpida de petits textos, fletxes, símbols, etc.
    • Consulta interactiva sobre mapes ràster (fins i tot comprimits, cosa que no admeten altres softwares) i vectorials, amb accés directe sobre els camps seleccionats de la base de dades associada.
    • Consulta per localització (on sóc?, què hi ha aquí?) i consulta per atributs (on es presenta aquesta característica, on és tal element?), tant sobre ràsters com sobre vectors. Possibilitat d'exportació dels elements seleccionats cap a un altre fitxer.
    • Tots els processos de recuperació d'informació es fan realment sobre la base de dades gràfica, i no sobre simplificacions preparades per a la visualització ràpida. D'aquesta manera, fins i tot les operacions de zoom permeten visualitzar tota la informació possible en cada moment (segons la resolució de la targeta gràfica), característica indispensable en un sistema d'informació geogràfica.
    • Les coordenades sempre es tracten amb doble precisió (15-17 xifres significatives), la qual cosa:
    • a/ Garanteix un càlcul i representació suficientment acurats en tot moment, fins i tot si es treballa a escales molt detallades (per exemple 1:1000), on la precisió submètrica és necessària.

      b/ Evita els problemes dels softwares que treballen amb precisió simple (6-7 xifres significatives), que es veuen obligats a treballar amb coordenades truncades (per exemple les UTMy), obligant a l'usuari a traduir mentalment quan compara la cartografia oficial en paper amb la seva pròpia base de dades.

    • Suport a taules de simbolització de color de 64, 256 i 65536 nivells per a cada component RGB, cosa que permet aprofitar el millor control del color que pot donar cada dispositiu de sortida i cada format de fitxer gràfic: per exemple, els fitxers TIFF admeten 65536 nivells, els fitxers BMP admeten 256 nivells i els fitxers Idrisi (DOS) admeten 64 nivells, però el MiraMon pot treballar amb tots ells.
    • Taules de simbolització de color, de trames, de tipus de lletra i d'icones individualitzades per a cada capa carregada (ràster o vector segons correspongui), amb possibilitat d'edició. A Conceptes generals de la simbolització del MiraMon es donen detalls sobre aquestes.
    • Possibilitat d'importar múltiples formats (BMP, TIFF, DXF, etc).
      En les successives versions, el programa va afegint funcions del món del processament d'imatge, la teledetecció, els sistemes d'informació geogràfica o la cartografia en general.
    • Qualitat professional en la impressió dels mapes: qualsevol impressora o plòter suportats pel Windows, qualsevol mida de fitxer de qualsevol nivell de complexitat, control fi de l' escala, posició en el paper, marques de xarxa, caixetins, etc. A més, incorpora un Assistent d'impressió que facilita la creació de composicions d'impressió, les quals poden ser modificades a posteriori mitjançant l'Edició interactiva dels elements de la composició.
    • Funcionament en xarxa (en Windows, Novell i Cytrix).
    • Programat íntegrament en C (ràpid i petit).

    El MiraMon està disponible en tres versions idiomàtiques: català, castellà i anglès.

    El disseny de la caixa de presentació a partir de la versió 5 del MiraMon ha estat realitzat per Guadalupe Barea.

    Els mòduls d'aquest software que utilitzen fitxers JPEG estan basats, en part, en la tasca del "Independent JPEG Group".

    La llibreria de lectura de fitxers MrSID és Copyright (c) 2004 LizardTech, Inc, 1008 Western Avenue, Suite 200, Seattle, WA 98104 i s'utiliza amb permís de LizardTech, Inc.

    El Navegador de Mapes del MiraMon a Internet és un Programari Lliure sota la llicència GPLv3.

    El Lector Universal de Mapes del MiraMon és un programari totalment gratuït, però no sota llicència GPLv3.

    El MiraMon Professional (de sobretaula) no és, a data de gener 2018, un software de distribució lliure: se subministra per un preu mòdic a usuaris individuals o corporatius, però no és gratuït excepte per als col·lectius amb els quals s'ha establert acords i per a estudiants i Universitats; la seva còpia, redistribució o bé la seva instal·lació a Internet o altres xarxes sense previ consentiment del propietari del copyright viola les lleis de la propietat intel·lectual.

    Finalment, llicències per a dades de demostració poden ser adquirides a preus molt assequibles; aquestes llicències només permeten obrir una sèrie de fitxers predefinits. Per exemple, podeu distribuir un CD-ROM/DVD que contingui el MiraMon juntament amb exemples de les dades geogràfiques que produïu (imatges, models digitals d'elevacions, cartografia topogràfica convencional, etc), tot a punt per a la visualització.

    Podeu anar seguint l'evolució del programari a través del seu Diari de versions i podeu fer consultes a través del Fòrum d'Usuaris del MiraMon (FUM).

    Si teniu observacions, suggeriments, propostes, etc, podeu adreçar-vos a:


    Xavier Pons
    Dep. de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona.
    08193 Bellaterra. Catalunya.
    E-mail: contacte@miramon.uab.cat