Web del MiraMon

Per què el MiraMon?


Després de bastants anys de programar aplicacions de Teledetecció i SIG sota DOS (primer amb 640 Kbytes de RAM, després amb extensors de memòria i en finestres DOS de Windows), l'any 1994 encara trobàvem a faltar un software capaç d'aprofitar les característiques dels ordinadors compatibles (PC) actuals, especialment pel que fa a la capacitat de procés en 32 bits, l'ús de la memòria RAM disponible (normalment diversos Megabytes) i les targetes gràfiques de més de 16 colors (256, milers o milions de colors). Insatisfets amb els productes de baix cost disponibles, vam decidir programar una aplicació que presentés les següents característiques:

  • Fos capaç de mostrar fitxers relativament grans en aquells moments (per exemple 12 Mbytes), tant ràsters com vectors, i realitzar operacions de zoom endavant, zoom endarrera, desplaçament, etc.
  • Permetés digitalitzar en pantalla actualitzant fitxers preexistents i utilitzant eines de connexió sobre altres objectes (unió sobre vèrtexs, segments,...); els canvis de nivell de zoom o els desplaçaments no havien d'interrompre el procés de digitalització d'un objecte.
  • Fos directament compatible amb els fitxers del software Idrisi, ja que utilitzàvem aquest excel·lent sistema per a molts aspectes de la nostra recerca.
  • Suportés el nostre propi format de fitxers ràster bit (que usem en mapes escanejats) i long (que usem per a emmagatzemar identificadors d'objectes ràster), així com el nostre sistema de compressió de fitxers ràster.
  • Suportés el nostre propi format de vectors estructurats topològicament.
  • Suportés vectors no estructurats que tinguessin atributs de tipus cadena de text (string).
  • Mostrés composicions RGB de 24 bits (color fals, color real) directament, sense necessitat d'efectuar càlculs si es disposava d'una targeta gràfica capaç de mostrar milers o milions de colors simultanis.
  • Permetés consultar amb el ratolí sobre ràsters (comprimits o no) i sobre vectors.
  • Suportés paletes de 256 nivells de gris per canal de color.
  • Funcionés en l'entorn gràfic que proporciona MS-Windows, perquè així permetia portar-lo entre diferents màquines sense haver-se de preocupar dels drivers de la targeta gràfica o del ratolí, i perquè permetia aprofitar les característiques de multitasca d'aquest sistema en màquines 386 o superiors.

El programa es va batejar amb el nom de MiraMon.

El MiraMon, inicialment pensat per al nostre ús intern, va anar creixent en prestacions i va començar a tenir acceptació entre els nostres col·legues més propers, que ens van animar a documentar-lo, traduir-lo a altres llengües i oferir-lo, a inicis del 1995, a la comunitat d'usuaris de teledetecció, SIG i cartografia sobre PC. Vint anys després dels seu inici, el MiraMon és un programa de visualització, consulta, edició i anàlisi d'informació geogràfica: mapes ràster (qualsevol imatge de teledetecció, ortofoto, models digitals d'elevacions del terreny, mapes temàtics convencionals, ), mapes vectorials (qualsevol representació gràfica basada en objectes definits per punts -localitzacions de nius, punts d'aigua, -, línies -rius, carreteres, - o polígons -boscos, unitats administratives, -), mapes WMS ubicats a Internet, etc. Dia a dia, el MiraMon creix i millora, gràcies a la participació d'un sòlid i entusiasta equip de col·laboradors, a la seva utilització intensiva en projectes d'Investigació, al finançament directe de desenvolupament concrets per part de l'Administració o d'empreses i, és clar, a les llicències i aportacions diverses, econòmiques o de contingut, que ens fan els usuaris, com tu, que cada dia s'afegeixen al projecte.

En aquest sentit, l'equip que conforma el projecte el MiraMon està satisfet de disposar d'un total de 216000 usuaris registrats a més de 46 països del món, d'haver difós milers de còpies de Lectors Universals del MiraMon a través d'Internet o en CD-ROMs temàtics, que centenars d'alumnes usin cada any el MiraMon per a seguir cursos universitaris i de postgrau sobre SIG i Teledetecció en diferents Universitats, així com també de diverses administracions utilitzin el MiraMon en els seus servidors de mapes interns i fins i tot en els públics.