SELECCIO DEL SISTEMA DE REFERÈNCIA HORITZONTAL

Aquesta finestra permet la selecció d'un sistema de referència horitzontal (SRH), ja sigui usat recentment, o definit al fitxer de paràmetres de configuració, o a partir de les taules de geodèsia, o bé copiar-lo d'un fitxer existent.

Es pot veure la informació dels paràmetres del SRH seleccionat amb el botó on apareix una nova finestra que mostra informació dels diferents paràmetres de la seva projecció, el seu dàtum, el seu el·lipsoide, etc.

En el cas que es seleccioni a partir de les taules de geodèsia, es pot cercar el SRH desitjat aplicant un filtre per un camp concret i/o a partir d'un text a filtrar.

A la taula es mostrarà els SRH que compleixen aquests filtres i podeu escollir el desitjat fent un clic a sobre d'ell que s'assignarà com a SRH seleccionat a la part superior de la finestra, o bé amb doble clic i tancarà la finestra amb el SRH seleccionat. També es pot consultar la informació dels paràmetres d'un SRH de la taula fent un clic a sobre d'ell amb el botó dret del ratolí.
A més, podeu escollir els camps que voleu que siguin mostrats a la llista (a excepció del camp Nom que apareix sempre).


TAULES DE GEODÈSIA

Un sistema geodèsic de referència ha d'estar identificat de manera única per un acrònim o una petita abreviació del nom sencer, de forma que aquest identificador és la via per arribar a conèixer tots els paràmetres del sistema de referència (projecció, paràmetres de la projecció, dàtum, etc).

Aquest identificador permet conèixer tots els paràmetres del sistema de referència a partir de la seva relació amb les taules de geodèsia. La taula principal d'aquest conjunt de taules s'anomena m_geodes.dbf i és la que conté els identificadors del sistema de referència, la seva descripció (nom complet) i altres informacions que permeten associar aquesta taula amb les taules relacionades que contenen informació sobre la projecció (m_proj.dbf), els paràmetres de la projecció (m_parproj.dbf), el dàtum (m_datum.dbf) i l'el·lipsoide de referència (m_ellip.dbf). Totes les taules fins ara anomenades són proporcionades per MiraMon i situades al seu mateix directori.

>L'usuari pot crear les seves pròpies taules de geodèsia (anomenades com les de MiraMon però amb una "u_" d'usuari a l'inici del nom enlloc de "m_") amb la mateixa estructura i relacions que les taules de MiraMon. Aquestes taules han d'estar situades al directori del programa i poden contenir altres sistemes de referència (amb un conjunt de paràmetres diferents als proporcionats pel programa). Cal tenir cura que els identificadors dels sistemes de referència definits per l'usuari no poden coincidir amb els definits a la taula de MiraMon (m_geodes.dbf).

Hi ha encara la darrera possibilitat que tota la informació del sistema de referència es trobi al fitxer REL. Aquest sistema és particularment interessant per a l'intercanvi d'informació entre usuaris diferents (i per tant amb taules de geodèsia u_*.dbf diferents). En aquest cas el fitxer REL haurà de contenir, a més de l'identificador del sistema de referència, tot el conjunt de claus que defineix aquest sistema. Per conveni i similitud amb el sistema de taules de geodèsia, el nom d'aquestes claus al fitxer REL seguirà la norma nom_taula.nom_camp. Per exemple, per documentar la descripció d'un sistema de referència al REL cal utilitzar una clau anomenada geodes.DESCGEODES ja que normalment aquesta informació es troba al camp "DESCGEODES" de la taula *_geodes.dbf.

En cas que el tipus de sistema de referència horitzontal sigui local (HorizontalSystemDefiniton=Local) la clau Identificador no és obligatòria ja que no cal referir-se a un identificador que es relacioni amb les taules de geodèsia. De tota manera, pot ser útil desar un identificador del sistema local ja que ens permetrà saber quins d'aquests sistemes són superposables o no. Per exemple:

HorizontalSystemDefiniton=Local
HorizontalSystemIdentifier=Ampliació del Port de Barcelona

no és superposable a:

HorizontalSystemDefiniton=Local
HorizontalSystemIdentifier=Aeroport de Barcelona

En el cas particular que aquesta clau valgui el literal "plane" indicarà un sistema pla i cartesià arbitrari qualsevol. Això és útil per a documents escanejats, plànols sense georeferenciar, etc.


* Equivalència entre l'entrada "ref. system" dels antics fitxers de documentació i el sistema de taules de geodèsia:

La clau "ref. system" dels antics fitxers de documentació podia contenir informacions diverses, que ara es situen en llocs diferents a l'estructura de taules de geodèsia.

En cas que l'entrada de "ref. system" fos "plane":

ref system : plane HorizontalSystemDefiniton=Local
( HorizontalSystemIdentifier= )
(la clau pot no ser-hi)

La resta de valors que es poden trobar a l'entrada "ref. system" no es refereixen a la Definició del sistema de referència (clau HorizontalSystemDefinition=) sinó a un sistema de referència determinat. Per tant, altres valors a "ref. system" generaran les claus:

HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier= ...

on el valor de HorizontalSystemIdentifier= és el corresponent en funció del valor concret de "ref. system". Per exemple:

ref system : UTM-31N HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier=UTM-31N-UB/ICC
ref system : Goode_Homolosine

HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier=Goode_Homolosine-WGS84


Tornar
(tornar a índex)