Càlcul de superfícies reals

Funcionament del MiraMon Professional i del Lector Universal de Mapes del MiraMon.
Respon
Edu Luque
Entrades: 118
Membre des de: dc., 15 juny 2011, 17:10

Càlcul de superfícies reals

Entrada Autor: Edu Luque »

Per capes poligonals el MiraMon calcula automàticament la superfície planimètrica sobre la projecció i l’el·lipsoide, però i si volem la real? La d’una vessant per exemple?

A partir de la funció trigonomètrica cos(alfa) = b/c (captura 1) on b és el costat del píxel i alfa la pendent en graus, obtenim c que és la distància real, que multiplicant-la pel costat del píxel obtenim la superfície real per cada un dels píxels. Quant més petit sigui el costat del píxel més real serà la superfície.

A partir d’un model digital d’elevacions obtindrem les pendents en graus mitjançant el mòdul “Eines | Interpolació i anàlisi del terreny | Càlcul de pendents, orientacions, etc.” (captura 2 i 3).

Amb la Calculadora/Reclassificadora de ràsters i vectors (més informació: http://www.miramon.uab.cat/fum/viewtopi ... adora#p209) obtindrem les superfícies reals per cada un dels píxels (captura 4). Recordeu que podeu desar la fórmula i recuperar-la posteriorment des de la secció “Fórmula”, generant un fitxer ASCII amb extensió MMC (expressió de càlcul del MiraMon) útil per automatitzar processos o simplement tenir la fórmula desada per futures ocasions. Un exemple de MMC seria aquest:

[Formula]
;Costat del píxel de 15 m
Expressio=(15/(COSG([MDP15m])))*15

[Sortida]
Fitxer=D:\MDT_15m\ SuperficiesReals.img
Tipus=auto
Titol=Superfícies reals
Desc_valors=
Fitxer_categories=
Valor_Fons=NODATA
Reservar_V_Fons=0
Stretch=0
Truncar=0

[Variables]
MDP15m=D:\MDT_15m\ MDP15m.img

A continuació amb el CombiCapa (més informació: http://www.miramon.uab.cat/fum/viewtopi ... C3%B3#p102), combinant la capa ràster de superfícies reals obtinguda amb la calculadora i el(s) nostre(s) polígon(s) d’estudi, seleccionant l’opció de “transferència de camps estadístics” des del botó “Avançades”, obtindrem el sumatori de totes les cel·les de la capa de superfícies reals per cada un dels polígons (captura 5 i 6).
Fitxers adjunts
Captura 1.png
Captura 2.jpg
Captura 3.png
(7.91 KiB) Encara no s’ha baixat
Captura 4.png
Captura 5.png
Captura 6.jpg
Respon