Test per l'error de reetiquetatge?

Funcionament del MiraMon Professional i del Lector Universal de Mapes del MiraMon.
Respon
j_angel
Entrades: 7
Membre des de: dj., 31 maig 2012, 19:24

Test per l'error de reetiquetatge?

Entrada Autor: j_angel »

Per unes classes de Màster, he fotointerpretat una imatge fent servir la digitalització directa de polígons. He vist que hi ha mecanismes de control d'errors topològics i temàtics durant la digitalització en MiraMon, excepte pel cas de l'error de reetiquetatge, és a dir, quan per error creo multiregistre no veig que s'hagi implementat cap sistema de control. Tampoc hi ha cap de les eines de MM que ho valori directament. Les eines que em venen al cap que ho podrien fer serien TESTTOP, però no diu res d'aquesta mena d'errors, o ATRITOP, però en aquest cas hauríem de crear un vector de punts (etiquetes) a partir dels polígons, que donaria els atributs a un vector de polígons idèntic a l'original, encara que sense atributs (polígons "en blanc") perquè del contrari ATRITOP no detecta el multiregistre com un error.

Hi ha algun test per aquest error que se m'escapi? Gràcies!
AbelPau
Entrades: 11
Membre des de: dc., 08 juny 2011, 16:40

Re: Test per l'error de reetiquetatge?

Entrada Autor: AbelPau »

Benvolgut,

La creació de registres múltiples (la taula d'atributs té més d'un registre per a algunes o totes les entitats geogràfiques o objectes) no té per què ser un error en si, ja que pot ser deliberada (per exemple diverses mesures de qualitat d'aigua en una capa de fonts, fetes en diferents dates, o diversos propietaris en una mateixa parcel·la).

Si no vols registres múltiples, una manera simple de saber si t'han aparegut per algun error és obrir la taula principal (per exemple fent una consulta per localització en qualsevol objecte i prement el botó de la taula petita ubicada a la part superior esquerra de la taula). A continuació vas al darrer registre i comproves si l'IdGrafic del darrer coincideix amb el nombre de registres menys 1. Si és així és que NO hi ha registre múltiple. El següent esquema resumeix els passos que acabo de descriure.
FIGURA_2.png
Ara a anem a suposar que has detectat que, per algun error comès, o com a resultat d'un procés analític particular, han aparegut registres múltiples indesitjats a la taula.

És cert que el mòdul AtriTop no detecta la creació de registre múltiple com un error (perquè no té per què ser-ho, com hem dit), però sí que informa de la seva presència i, per tant pot ajudar en la seva depuració.

D'altra banda, el mòdul GestBD ("Eines | Bases de dades alfanumèriques | Manteniment de bases de dades") té una opció per a eliminar registres múltiples idèntics (quedant-se només amb una de les còpies) ja que en aquest cas no tenen sentit i és correcte eliminar-los automàticament.
FIGURA_1.png
(9.16 KiB) Encara no s’ha baixat
Finalment, pot ser que els registres múltiples no permetin una detecció i resolució sistemàtica perquè el seu contingut no és idèntic i cal prendre alguna decisió. En aquest cas cal obrir la taula com hem indicat abans i resseguir el camp o camps que poden estar generant els registres múltiples per tal de decidir quin dels registres convé conservar i eliminar els altres.

Nota: Si es vol prendre la decisió de manera més visual és possible fer directament un zoom a l'objecte amb el registre múltiple seleccionant-lo amb la combinació "Control+Majúscules+botó del número de registre". Per a desseleccionar es pot fer la mateixa combinació de tecles.

Es pot eliminar el registre o registres indesitjats des de la digitalització del MiraMon, però habitualment és més senzill fer-ho directament en la taula a través de l’eina d’eliminació de registres, que apareix com una opció en polsar el numerador del registre, a la part esquerra del MiraDades.

Deixem un petit vídeo il·lustratiu d’aquest procés:
https://youtu.be/zxRtCgxa7l0

Moltes gràcies!
Respon