Vol aeri del 1956

Funcionament del MiraMon Professional i del Lector Universal de Mapes del MiraMon.
Respon
albert_P
Entrades: 3
Membre des de: dl., 02 gen. 2012, 18:50

Vol aeri del 1956

Entrada Autor: albert_P »

Em seria molt útil poder treballar amb ortoimatges del vol americà del 1956 al MiraMon, però em planteja alguns problemes: A la web de l'ICC no et dóna la opció de descarregar-los en un format adequat, com sí que fa amb les ortofotos dels vols actuals.

Coneixeu alguna manera per a poder treballar amb aquestes imatges en un SIG? Per intuïció, crec que una solució seria obtenir les imatges com a JPG i georeferenciar-les posteriorment, però prefereixo preguntar primer si hi ha altres propostes.
XavierPons
Entrades: 18
Membre des de: dj., 02 juny 2011, 10:02

Re: Vol aeri del 1956

Entrada Autor: XavierPons »

Hola,

Realment no és fàcil fer el que dius ja que, que nosaltres sapiguem no hi ha una manera òbvia d’obtenir les coordenades. Hi ha una manera, però és una mica llarga d’explicar, basada en la captura de les peticions WMS que realment es fan, cosa que és possible des d’alguns navegadors. Tanmateix, des del MiraMon pots obtenir el que vols d’una manera molt senzilla procedint així:

1/ Vés a “Fitxer | Obrir recursos d'Internet | Navegar sobre servidors OGC (WMS,WMTS,etc)”

2/ Per si de cas no tinguessis la col·lecció de servidors actualitzada, prem el botó que diu això (ATENCIÓ: Dels botons grossos, NO el superior sinó l’inferior) (pot trigar una estona si no tens una connexió especialment ràpida).

3/ Selecciona “Capes ràster de Catalunya de l’ICC” i prem el botó Continuar.

4/ Selecciona la capa “Ortofoto de Catalunya del Vol americà sèrie B 1:5.000” i, ATENCIÓ, el sistema de referència que desitgis (UTM ED50, etc per a cartografia prèvia, ETRS89 si vols el sistema modern al qual estem convergint però que de moment usa poca gent).

5/ Vés al lloc de Catalunya que t’interessi i vés a “Fitxer | Desar ràster/WMS com a ràster”, selecciona la capa i a la següent caixa, la primera opció (“Com un ràster d'un cert costat de píxel”. Un cop triat el nom del fitxer, t’oferirà la resolució que en aquest moment tens a la pantalla. Sigues prudent ja que si fessis una vista de tot Catalunya i diguessis 0.5 m el fitxer a generar seria impossible per massa enorme. El nostre suggeriment per a la base del vol 1956-57 és que:
5.1/ NO excedeixis 0.5 m de costat de píxel perquè no guanyaràs res en fotointerpretació, sinó únicament un fitxer inútilment gran
5.2/ Triïs un àmbit que et permeti generar un fitxer manejable.
Per exemple si et situes a un zoom del MiraMon d’escala (mira-ho a la barra d’estat: inferior) aproximadament 1:10000 i demanes desar a 0.5 m es generarà un ràster de Columnes: 6320 i Files: 3360, que en JPEG ocupa uns 5 Mbyte i es descarrega en menys d’1 minut. Si, en canvi, demanes una escala al voltant de 1:20000 i la mateixa resolució el ràster ocupa 22 Mbyte i té el doble de files i columnes i abasta uns 6.3 x 3.3 km

6/ Si vols desplaçar el fitxer a una altra carpeta no oblidis moure també el fitxer de metadades (*J.rel) que conté, entre altres coses, la georeferència, o bé fer un MMZ del JPEG desat.

Salut!
Xavier
albert_P
Entrades: 3
Membre des de: dl., 02 gen. 2012, 18:50

Re: Vol aeri del 1956

Entrada Autor: albert_P »

Perfecte, ho he provat i no és difícil.

Moltes gràcies, fins al proper dubte.
Respon