GARMINMM: Càrrega i descàrrega d’un GPS Garmin

Eines de processament i anàlisi SIG amb el MiraMon i eines de teledetecció. Casos d'aplicació, resultats, problemàtiques d'ús i algorismes.
Respon
Anonim_MM
Entrades: 112
Membre des de: dj., 30 juny 2011, 15:35

GARMINMM: Càrrega i descàrrega d’un GPS Garmin

Entrada Autor: Anonim_MM »

L’aplicació “Eines | GPS | Importació/exportació de GPS al MiraMon” serveix pels GPS de la marca Garmin anteriors als models més moderns que ja incorporen el format estàndard GPX (més informació: http://www.miramon.uab.cat/fum/viewtopi ... 7&t=34#p73).

Quant als tracks, els GPS Garmin tenen dos tipus de memòries, l’ACTIVELOG registrant el recorregut (si s’activa) amb una capacitat de 1024 a 10000 punts de track (coordenades, vèrtexs) depenent del model i les memòries pròpiament dites, normalment entre 10 i 20 amb una capacitat màxima de 500 punts de track (alguns models antics no en tenen com el Garmin GPS 12). Problema, tenim per exemple un ACTIVELOG de 1250 punts, li diem de desar el recorregut (anirà a una memòria) i sense avisar et simplifica els 1250 a 500 punts per poder desar el track; continues tenint el recorregut des de l’inici al final però amb bastant menys detall.

Vigileu! Segons com es tingui activat l’ACTIVELOG, quan arriba a la capacitat màxima pot passar que no es desi cap punt més o s’esborrin els primers per deixar lloc als més recents.

Solució, netejar l’ACTIVELOG i carregar els 1250 punts de track de l’ARC. Si cal, per més seguretat, per exemple no es disposa d’un ACTIVELOG de 10000 punts de track o s’estarà més d’un dia al camp, partir l’ARC cada 500 vèrtexs, desant tantes capes d’ARC de 500 vèrtexs com calgui i un cop carregada al GPS desar-la en una de les memòries, obtenint per exemple: Tram_1, Tram_2, etc. Un cop al camp, quan s’arriba al final d’un track s’escull l’altre.

Fins aquí pels tracks, pels waypoints la memòria és una independent. Segons el model tenen una capacitat de 100, 200,... waypoints (punts al MiraMon).

Important! Els GPS emmagatzemen les coordenades en Longitud/Latitud Datum WGS84 encara que per pantalla se li demani que ens mostri un sistema de referència determinat, per exemple UTM 31N Datum ED50. Quan es descarreguen les dades, GarminMM llegeix les longituds i latituds emmagatzemades al GPS i les transforma a la projecció escollida segons les taules geodèsiques del MiraMon. Això és important, ja que el GPS pot tenir valors geodèsics diferents, és el cas de la UTM 31N ED50, pel GPS és comuna per Espanya i Portugal però al MiraMon es pot escollir l’ajustada per l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i la Universitat de Barcelona (UB). Per tant, si el valor de la coordenada X,Y al GPS difereix uns pocs metres a la del MiraMon, és normal, les equacions de les projeccions són diferents. Treballant a Catalunya les correctes són les UTM 31N ED50 (ICC/UB), són les que utilitza l’ICC junt amb el Datum ETRS89 que serà l’emprat els propers anys. En el moment de superposar les dades a sobre d’un topogràfic o ortoimatge es veu de seguida si estan bé o no (tot desplaçat cap a un sentit). Cal recordar que els GPS són dispositius per treballar a l’aire lliure i sense obstacles, obtenint precisions inferiors als 3 metres pels no diferencials amb WAAS/EGNOS activat (són els més comuns, els de mà), precisions mètriques pels diferencials i submètriques pels de fase (obra civil, geodèsia).

Al descarregar les dades es crea una sola capa d’ARC amb diferents atributs segons si és l’ACTIVELOG o estaven desades en memòries. Podeu seleccionar els objectes d’interès amb una consulta per atributs (Informació | Consulta per atributs) o interactiva (Informació | Selecció: cancel·lar, estadística, exportar,...) i desar-la en una capa nova.
Respon